Εθελοντική Αναδάσωση, τι λέει ο νόμος

Το Υπουργείο Γεωργίας σύμφωνα με απόφαση την 01/12/2000 με Αριθ.Πρωτ.: 108171/1312 ασχολείται με την Εθελοντική Αναδάσωση και εξηγεί τι είναι και σύμφωνα με ποιους όρους μπορεί να γίνει. Αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Εθελοντική αναδάσωση» είναι η εκτέλεση συγκεκριμένου αναδασωτικού έργου ή εργασίας σε δημόσια δασική έκταση από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την επίβλεψη και εποπτεία της δασικής υπηρεσίας, μετά από έκδοση σχετικής απόφασης του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας, στα πλαίσια του άρθρ. 16 του Ν. 998/79 και του άρθρ. 20 του Ν. 1418/84, σύμφωνα με τη σχετική (β) δ/γή μας.»

Περιπτώσεις εθελοντικής αναδάσωσης και ακολουθητέα διαδικασία.
1. Από φορείς ή πρόσωπα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένο έργο.
α) Αν υπάρχει μελέτη ο χρηματοδότης επιλέγει ανάδοχο (κάτοχο κατάλληλου πτυχίου ΕΔΕ ή ΜΕΕΠ) και εξοφλεί τους λογαριασμούς έχοντας τη δυνατότητα απασχόλησης και εθελοντικού προσωπικού.
β) Αν δεν υπάρχει μελέτη μπορεί το έργο να γίνει με το σύστημα μελέτη-κατασκευή όπως και παραπάνω ή η μελέτη να συνταχθεί από τη δασική υπηρεσία ή να ανατεθεί σε μελετητή και να χρηματοδοτηθεί από το φορέα που θα κατασκευάσει το έργο.

2. Αναδάσωση από φορείς που μπορούν να διαθέσουν εργατικό προσωπικό σε ορισμένο αριθμό και για ορισμένη διάρκεια ημερών σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που θα συνταχθεί σε συνεργασία με την αρμόδια δασική υπηρεσία.
α) Αν ο φορέας έχει κάποια οικονομική δυνατότητα επιλέγει ανάδοχο ο οποίος κατασκευάζει το έργο απολογιστικά με αμοιβή επί του εργολαβικού οφέλους, που βαρύνει τον φορέα. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει την οργάνωση του προσφερομένου για την αναδάσωση προσωπικού και την ευθύνη καλής κατασκευής του έργου.
β) Αν ο φορέας προσφέρει μόνο εργατικό προσωπικό η Δασική Υπηρεσία εκτελεί το έργο με αυτεπιστασία χρησιμοποιώντας το προσφερόμενο προσωπικό που πρέπει να είναι κατάλληλο και δυνάμενο να εργασθεί.

Σε όλες τις περιπτώσεις η αρμόδια Δασική Αρχή επιβλέπει και εποπτεύει τα έργα και χορηγεί απαιτούμενο φυτευτικό ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό δωρεάν.*

*Η επισύμανση με έντονη γραφή είναι δική μου

3 Σχόλια so far

 1. 1

  […] · Filed under Αθήνα Μετά την ανάγνωση της απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας για την Εθελοντική Αναδάσωση η προσπάθεια θα κινηθεί αρχικά στις εξής […]

 2. 2

  […] Athens Green: τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με τις […]

 3. 3

  nefelikas said,

  Καλό θα ήταν να μη συγχέουμε τα πράγματα. Άλλο οι πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, άλλο οι συλλογικές διαμαρτυρίες (π.χ. Αμαλία) και άλλο οι προσπάθειες για θετική δράση (είτε αυτό λέγεται αναδάσωση είτε κάτι άλλο). Αν κάποιος π.χ. θέλει να μαζέψει υπογραφές για να κάνει διάβημα στο Ευρωκοινοβούλιο, καλύτερα να ξεκινήσει τη δική του καμπάνια αντί να μπερδευτεί σε μια προσπάθεια αναδάσωσης.

  Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει ένα και μοναδικό site για ενημέρωση και συντονισμό της μπλογκόσφαιρας (και όχι μόνον), οπότε πρέπει να τα βρείτε με το anadasosi.blogspot. Χωρίς εγωισμούς και θολούς στόχους (την έχω πατήσει με την υπόθεση της Αμαλίας και ξέρω τι λέω).

  Οπωσδήποτε χρειάζεται γνώση και εμπειρία, πράγμα που σημαίνει ότι καλύτερα να συστρατευτούμε με ήδη υπάρχουσες οργανώσεις και φορείς, παρά να προσπαθήσουμε να κάνουμε του κεφαλιού μας με μόνο όπλο μας τυχόν άρθρα που θα ανακαλύψουμε στο internet. Μπορεί να κάνουμε ζημιά αντί να βοηθήσουμε έτσι. Μη φτάσουμε να νομίσουμε ότι ξαφνικά ανακαλύψαμε τη δασοπροστασία και τα ξέρουμε όλα. Άλλωστε, υποτίθεται ότι δε μας νοιάζει να «φανούμε» (εμείς οι bloggers), αλλά να συμμετάσχουμε κάπου για να δωθούν λύσεις.

  Οπωσδήποτε πρέπει να κινηθούμε μέσα στα υπάρχοντα νομικά πλαίσια (κι ενδεχομένως να πιέσουμε για να αλλάξουν). Οι λεονταρισμοί του τύπου «παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας και πάμε να φυτέψουμε όπου γουστάρουμε» ή «κάνουμε περιφρούρηση και συλλαμβάνουμε ύποπτους για εμπρησμό» δε θα μας βγουν σε καλό.

  Τέλος, οπωσδήποτε πρέπει να κρατηθεί το θέμα «ζεστό» γιατί θα περάσει καιρός μέχρι να έχουμε οργανωθεί και να μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό. Δεν πρέπει να ξεφουσκώσει αυτή η ιστορία. Αφορά όλους μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

  Y.Γ. Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια στο τετλευταίο post;


Comment RSS · TrackBack URI

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: