Φυτά – ασπίδα κατά της ρύπανσης

Χαίρομαι αφάνταστα που η ιδέα μου για φυτά στο σπίτι, όχι μόνο έχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα και τρομερά μικρό κόστος, αλλά είναι κάτι που έχει απασχολήσει και το πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα τον επίκουρο καθηγητή Βοτανικής κ. Νίκο Χριστοδουλάκη. ΤΑ ΝΕΑ έχουν σχετικό θέμα από το 2001 με τίτλο Φυτά – ασπίδα κατά της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «Οι ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν έναν οικονομικό τρόπο να καθαρίσουν τις μολυσμένες περιοχές γύρω από εργοστάσια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στην Ελλάδα έναν (οποιονδήποτε) τρόπο να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κοινός παρονομαστής, τα φυτά: ηλιοτρόπια, λεύκες, καλαμιές, μυρτιές, δάφνες, ελιές και ευκάλυπτοι» και «στην έρευνά τους, οι Έλληνες βοτανολόγοι αναζήτησαν τα φυτά που απαντούν συχνά στη χώρα μας και αντέχουν κάτω από συνθήκες βαρύτατης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή που έχουν ανθεκτικότητα στην όξινη βροχή. «Ψάξαμε δηλαδή να βρούμε φυτά που μπορούν να ζήσουν και να λειτουργήσουν κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες ρύπανσης.»

Έχω βρει το τηλέφωνο και email του κ. Χριστοδουλάκη και ελπίζω ότι σύντομα θα βρεθούμε.

[Thanks Δήμητρα]

2 Σχόλια so far »

 1. 1

  Aντώνης said,

  Πρόσφατα γύρισα από το εξωτερικο όπου σπούδαζα. Μένω σε μια γκαρδονιέρα στους Αμπελοκήπους η οποία παρόλο που είναι μικρή έχει μια αυλή την οποία προσπάθησα στο μέτρο του δύνατού (και οικονομικού καθώς τα χώματα μου κόστισαν μια περιουσία) να την γεμισω με δεντρα προσφέροντας μια μικρή όαση στο τσιμεντένιο κέντρο. Πλέον θέλω να προχωρήσω (μέσω της διαχείρησης της πολυκατοικίας) σε κηποποίηση της ταράτσας της πολυκατοικίας. Θα ήθελα να ήξερα αν υπάρχει στην Ελλάδα η δυνατότητα κάποια εταιρία να κάνει τέτοια δουλειά όπως στο εξωτερικό. Παράλληλα με αφορμή αυτό το άρθρο ποια είναι τα φυτά που απορροφούν περισσότερο ατμοσφαιρική ρυπανση και αν δυνατόν παρέχουν περισσότερο οξυγόνο, με σκοπό να πλαισιώσω την αυλή μου με κάποια από αυτά.
  Κατα τα άλλα καλή δουλειά παιδιά και συνεχίστε έτσι.

 2. 2

  Titanas said,

  @Aντώνης: Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια εταιρεία που να αλαναμβάνει να «πρασινίσει μια ταράτσα». Ξεκινάει μια προσπάθεια από κάποια παιδιά αλλα είναι κάτι που βρίσκεται στην αρχή και θα μάθω σχετικά τις επόμενες μέρες.

  Είχα και εγώ την ίδια απορία για τα φυτά με περισσότερο οξυγόνο αλλά νομίζω ότι πρακτικά δεν έχει νόημα. Φύτεψε ό,τι σου αρέσει και αντέχει.. γιατί η αντοχή ειναι σημαντική… και έχω ακούσει να χαρακτηρίζουν εύκολο φυτό χωρίς μεγάλες ανάγκες για περιποίηση και φροντίδα.


Comment RSS · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: