Ηλιοτρόπιο

Sunflower ηλίανθος Ηλιοτρόπιο

Μου ζήτησαν να παραδώσω ένα ηλιοτρόπιο και αποφάσισα να μάθω περισσότερο για το φυτό, έτσι από περιέργεια. Ανήκει στην οικογένεια των συνθέτων της τάξεως σάνανδρα και έχει άλλα δύο ονόματα: ήλιος και ηλίανθος. Χαρακτηρίζεται ως ετήσιο φυτό και Θεωρείται ότι το ελληνικό κλίμα είναι ιδανικό για την ανάπτυξη του. Πήρε το όνομα ήλιος λόγω της ιδιότητας να στρέφει πάντοτε τα άνθη του προς τον ήλιο.

Τα φύλλα του ηλίανθου είναι μεγάλα με μικρό μίσχο κι έχουν το σχήμα καρδιάς. Ο μακρύς μίσχος τα κάνει πολύ ευκίνητα και δε σκίζονται, όταν πνέει δυνατός αέρας. Ο βλαστός και τα φύλλα σκεπάζονται με τραχιές τρίχες, που προστατεύουν το φυτό από τα φυτοφάγα ζώα.

Κυκλοφορούν δύο κατηγορίες ηλιοτρόπιων, οι κατάλληλες για γλάστρες και για τον κήπο και οι βρώσιμες που θα πρέπει να φυτεύονται αποκλειστικά στον κήπο. Το χρώμα των λουλουδιών είναι φυσικά κίτρινο αλλά με τη βοήθεια της επιστήμης, τα χρώμα των διακοσμητικών ηλίανθων ξεκινά από το απαλό κίτρινο και φτάνει μέχρι το καφέ ή το κόκκινο.

[via, via]

4 Σχόλια so far »

 1. 1

  citizen said,

  Ηλιοτρόπια καλλιεργεί ένας οικογενειακός μας φίλος, ο οποίος μου είπε ότι αναπτύσσονται γρήγορα, έχουν ωραία εμφάνιση και πολύ νόστιμο καρπό. Αυτός βέβαια έχει μεγάλο κήπο στο σπίτι του. Δεν ξέρω αν μπορεί να μεγαλώσει σε μεγάλη γλάστρα σε κάποιο μπαλκόνι.

 2. 2

  Titanas said,

  Πρέπει να καλλιεργεί τα βρώσιμα ηλιοτρόπια. Ψάχνω για ηλιοτρόπιο σε γλάστρα αλλά δεν βρίσκω. Τα ανθοπωλεία – φυτώρια πουλάνε μόνο κομμένα ηλιοτρόπια.

 3. 3

  citizen said,

  Μπορώ να τον ρωτήσω. Θα σου μένει και ο καρπός 🙂


Comment RSS · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: